Wat is de Verrukkelijke 15?

De Verrukkelijke 15 werd tussen oktober 1983 en oktober 1989 door de VARA uitgezonden op Hilversum 3 (later Radio 3). De redactie stelde een lijst met Verrukkelijke Tips samen en de luisteraars konden door middel van het insturen van een briefkaart (later telefonisch) met hun persoonlijke top 3 uit de lijst en de tips de nieuwe lijst samenstellen.

Dinsdagmiddag 16:00–18:00

De uitzendingen waren altijd op dinsdagmiddag van vier tot zes. Naast de Verrukkelijke Tips is er ook nog een tijdlang een lijst met Egotips geweest met de persoonlijke tips van een aantal Vara-DJ’s, aangevuld met een wekelijks andere gast. De Egotips werden uitgezonden in het tweede uur van “Hollands Handwerk” gepresenteerd door Peter Holland, dat voorafgaand aan de Verrukkelijke 15 werd uitgezonden.

Presentatoren

De presentatie van de Verrukkelijke 15 was in eerste instantie in handen van Jeroen Soer, die het presenteerde vanaf de eerste uitzending op 4 oktober 1983 tot en met 3 juni 1986. Toen nam Rob Stenders het over, tot 27 oktober 1987. Pieter Jan Hagens deed de presentatie tot 12 juli 1988, waarna Luc van Rooy de laatste DJ was die de Verrukkelijke 15 presenteerde.

Licht alternatief

De muziekkeuze was doorgaans “left of centre”, iets alternatiever dan wat er in de hitparade stond. Lievelingen waren U2, The Cure, Simple Minds, Prince, dat soort artiesten. Met vrij veel wat onbekendere bands van Nederlandse bodem. Niet zo obscuur als de VPRO destijds, maar ook niet zo middle-of-the-road als de hitparade. Dat gaf de Verrukkelijke 15 een unieke positie op de radio. Later veranderde dat wel wat; in het laatste jaar werd het steeds meer een “gewone” hitlijst, met meer mainstream pop.

Kortom, na 6 jaar was het goed zo.

Maar…

Nieuwe serie vanaf 11 mei 2020!

Rob Stenders en Leo Blokhuis presenteren vanaf 11 mei 2020 een nieuwe serie van de Verrukkelijke 15! In eerste instantie in de nacht van zondag op maandag van 00:00–02:00 uur, maar vanaf 4 oktober op zondagmiddag tussen 16:00 en 18:00 worden de nummers uit de lijst en de nieuwe tips uitgezonden waar luisteraars op kunnen stemmen om iedere week de Verrukkelijke 15 samen te stellen. Vanaf 15 november 2020 tot en met 18 april 2021 presenteert Giel Beelen alle vijftien tips in een podcast. Rob Stenders presenteerde deze tweede serie tot 21 februari 2021. Hij vertrok weer naar Veronica, deze keer als zenderbaas.

Vanaf 13 januari 2022 maakt Giel in zijn programma op donderdagavond al de nummer 1 bekend. De stembussen zijn vanaf dan gesloten tot de zondag dat de lijst wordt uitgezonden.

In het kader van dit nieuws werd deze site fraai geciteerd in de Volkskrant.

Deze website wordt zo nu en dan opgenomen in nieuwsberichten – ik voel me vereerd, dankjewel – maar voor alle duidelijkheid ik heb geen enkele relatie met de makers van de oorspronkelijke of de nieuwe Verrukkelijke 15.

Terugluisteren

De uitzendingen terugluisteren kan door je te abonneren op de podcast.

Daarnaast maak ik van iedere lijst een Spotify-lijstje. Ook zijn er twee overzichtslijsten, één voor de eerste serie (1983–1989) en één voor de huidige serie (vanaf 2020). De meest recente lijst is terug te luisteren via de Spotify-lijst van NPO2 en via Deezer (door Rene de Leeuw).