Wat is de Verrukkelijke 15?

De Verrukkelijke 15 werd tussen oktober 1983 en oktober 1989 door de VARA uitgezonden op Hilversum 3 (later Radio 3). De redactie stelde een lijst met Verrukkelijke Tips samen en de luisteraars konden door middel van het insturen van een briefkaart (later telefonisch) met hun persoonlijke top 3 uit de lijst en de tips de nieuwe lijst samenstellen.

Dinsdagmiddag 16:00–18:00

De uitzendingen waren altijd op dinsdagmiddag van vier tot zes. Naast de Verrukkelijke Tips is er ook nog een tijdlang een lijst met Egotips geweest met de persoonlijke tips van een aantal Vara-DJ’s, aangevuld met een wekelijks andere gast. De Egotips werden uitgezonden in het tweede uur van “Hollands Handwerk” gepresenteerd door Peter Holland, dat voorafgaand aan de Verrukkelijke 15 werd uitgezonden.

Presentatoren

De presentatie van de Verrukkelijke 15 was in eerste instantie in handen van Jeroen Soer, die het presenteerde vanaf de eerste uitzending op 4 oktober 1983 tot en met 3 juni 1986. Toen nam Rob Stenders het over, tot 27 oktober 1987. Pieter Jan Hagens deed de presentatie tot 12 juli 1988, waarna Luc van Rooy de laatste DJ was die de Verrukkelijke 15 presenteerde.

Licht alternatief

De muziekkeuze was doorgaans “left of centre”, iets alternatiever dan wat er in de hitparade stond. Lievelingen waren U2, The Cure, Simple Minds, Prince, dat soort artiesten. Met vrij veel wat onbekendere bands van Nederlandse bodem. Niet zo obscuur als de VPRO destijds, maar ook niet zo middle-of-the-road als de hitparade. Dat gaf de Verrukkelijke 15 een unieke positie op de radio. Later veranderde dat wel wat; in het laatste jaar werd het steeds meer een “gewone” hitlijst, met meer mainstream pop.

Kortom, na 6 jaar was het goed zo.

Maar…

Nieuwe serie vanaf 11 mei 2020!

Rob Stenders en Leo Blokhuis presenteren vanaf 11 mei 2020 een nieuwe serie van de Verrukkelijke 15! In de nacht van zondag op maandag, van 00:00–02:00 uur 30 nummers uitgezonden waar luisteraars op kunnen stemmen om iedere week de verrukkelijke 15 samen te stellen. De uitzendingen terugluisteren kan door je te abonneren op de podcast.

In het kader van dit nieuws wordt verrukkelijke15.nl fraai geciteerd in de Volkskrant.

Deze website wordt zo nu en dan opgenomen in nieuwsberichten – ik voel me vereerd, dankjewel – maar voor alle duidelijkheid ik heb geen enkele relatie met de makers van de oorspronkelijke of de nieuwe Verrukkelijke 15.